През последните години хуманоидните роботи добиват широка популярност, поради своята прилика с човешката физика, движения и емоции. В медиите и социалните мрежи ежемесечно се споделят материали с такива роботи, които свободно комуникират с хора и извършват действия, впечатляващи за машина.

България показа, че не изостава от големите тенденции, като дори първият хуманоиден робот, получил гражданство беше у нас през изминалата година в рамките на Webit фестивала. Въпреки това, български инженерен талант демонстрира, че подобни роботи могат не само да се показват на събития у нас, но също и да се създават в България.

Инженер Росен Христов от Шумен създава Роки – хуманоиден робот, който може да разпознава предмети, да се движи, като в бъдеще би могъл да придобие и функция за говор. Роботът е с височина 1,70 метра и тежи 50 килограма, но по-впечатляващото е, че е изработен от части на различни електронни устройства. Така главата на Роки разполага с две камери, които се местят във всички посоки, а всеки пръст се задвижва с отделен механизъм.

Хуманоидният робот е разработен още преди години, но е показан на публиката за първи път на изложението за младежко техническо творчество в Горна Оряховица. Създателят на Роки – инж. Росен Христов следва в Шуменския университет, а по-късно завършва и Варненския. Според инж. Христов, Роки има потенциално приложение както в индустрията, особено в опасни за човека производства, но също и в бита.

 

Автор: Йонко Чуклев